Val av sovsäck

val-av-sovsäckDet första du bör fundera över är när sovsäcken ska användas för det är nästan omöjligt att hitta en lämplig sovsäck för alla fyra säsonger och har du planer på att använda sovsäcken på vintern så är det nog bäst att du köper en separat sovsäck endast för vintern.

Med en ordentlig tresäsongssäck går det även att klara mindre köldchock ned till ungefär minus 10C vilket är tillräckligt för de allra flesta vandrare och campare. Det finns andra sätt att få en fullt fungerande vintersovsäck och det är genom att använda en tresäsongssäck samt en sommarsovsäck som du placerar i en tresäsongssäck. Visst detta kanske inte håller under extrem kyla men det håller under lättare vinternätter.

Ditt val

Om du köper sovsäcken direkt i butiken så passa på att provligga i sovsäcken innan du slutför köpet men om du beställer från nätet vilket oftast är billigare så har du inte den möjligheten men du har alltid möjligheten till att skicka tillbaka produkten om den inte passar sig så länge du är rädd om alla förpackningar och är varsam med produkten. Läs mer om Distansköplagen.

Beställer du via nätet så var noga med att längden på sovsäcken passar din kroppslängd och när du väl får hem sovsäcken ska du kunna få plats i den utan några problem d.v.s. du ska kunna vända dig i sovsäcken utan några hinder.

Angående vilket isoleringsmaterial i sovsäcken hänvisar vi till våran guide om Isoleringsmaterial. Vilket material du väljer är lite upp till dig samt användningsområdet.

Bra sovsäckar ska ha en dragkedja i bottnen så du får möjligheten till att justera värmen i sovsäcken för du vill verkligen inte få det för varmt i sovsäcken då det påverkar din sömn alldeles för mycket. Lagom är bäst som vi säger i Sverige.

Temperaturgränser

Vi tänkte lite snabbt gå igenom standarden EN-13537 som är den standard som de flesta sovsäckstillverkare följer som är ett värde som beskriver temperaturgränser på sovsäcken. Det är inte alla som följer denna standard men de flesta europeiska tillverkare har valt att börja använda detta sedan 2005 då den infördes men det finns ändå vissa som envist vill använda sina egna värden så håll utkik.

Vi kan ta ett exempel på en produkt där det står EN-13537 -3C/-10C/-27C i beskrivningen. Första värdet beskriver Comfort-Limit och det är det kallaste värdet för att en kvinna ska kunna uppnå komfortabel värme i sovsäcken. Det andra värdet gäller män (Lower Limit) medans sista värdet är Extreme och det värdet avser lägsta temperatur för överlevnad som kvinna.

Temperaturgränserna är väldigt bra att gå efter då det är en väldigt vältestad standard med höga krav men vi alla är olika när det kommer till värme och kyla. Det är väldigt individuellt hur vi hanterar kyla och värme men standarden ger oss större möjligheter till att jämföra sovsäckar.

EN-13537-graf