Skötsel

Det finns lite skötselråd som man bör följa när du väl har köpt din sovsäck och om du väljer att följa dessa tipsa kommer din sovsäck att hålla betydligt längre och det är speciellt dunsovsäckar som kräver extra omsorgsfull skötsel. Syntet är det inte lika noga med men vi rekommenderar ändå att du läser igenom våra skötselråd.

Förvaring / Packning

Nerpackad Mammut Sovsäck, tresäsongs.

Dunsäckar är lite speciella, vid packning ska du ej vika eller rulla dunsovsäcken utan du ska knöla ned den i påsen annars finns risken att du förstör dunet i sovsäcken för dunen ska inte börjas åt samma håll. Med syntetsovsäckar spelar det inte någon större roll hur du packar ned den.

Vid förvaring ska inte dunsovsäckar eller syntetsovsäckar ligga för hårt packade under längre förvaringstider och oftast hänger där med en förvaringspåse till de lite dyrare sovsäckarna som ska användas som förvaringspåse. Annars går det t.ex. att lägga sovsäcken i nedre delen i en garderob i en hög eller förvara sovsäcken i en normalstor plastpåse. Så länge den inte är nedpackad för hårt så ska det fungera bra.

Användning

Sovsäckar ska aldrig ligga direkt på backen utan något liggunderlag och ett bra liggunderlag är minst lika viktigt som en bra sovsäck så se till att införskaffa ett bra liggunderlag också då mycket av kylan kommer direkt från marken samt att marken är en stor tjuv av värme.

Ett tips: Lägg dig aldrig i sovsäcken när du fryser utan gå / spring tills du får upp värmen men inte så du svettas och sedan lägger du dig i sovsäcken. Detta är ett väldigt vanligt nybörjarfel som många har fått erfara. Det är kroppen som genererar värmen och om du är kall så kommer sovsäcken att bli kall. Använd inte heller för mycket kläder när du sover i sovsäcken för det är sovsäcken som ska hålla värmen och inte dina kläder. Använd hellre ett tunt underställ med en t-shirt än tjocka kläder, det fungerar mycket bättre.

När du väl vaknar på morgonen ska du öppna din sovsäck ordentligt och är det bra väder utomhus så kan det vara bäst att hänga ut den direkt för vädring och det är speciellt dunsovsäckar som behöver vädras ordentligt då dun tappar sin förmåga att hålla värmen om det blir fuktigt. Kroppen kan mer eller mindre svettas ungefär 0,5 liter vatten per natt så det är ganska så mycket fukt som behöver vädras ut innan sovsäcken packas ned igen.

Vi skulle också rekommendera att köpa sovsäckslakan då lakanet tar upp det mesta av svetten under natten vilket sparar mycket på sovsäcken.

Om du har planer på att sova direkt under bar himmel och så vidare så är det rekommenderat att köpa till ett sovsäcksöverdrag som håller fuktan borta både från marken men även från regnet under natten. Dessa överdragsskydd är också oftast även vindtäta , vattentäta samt att materialet hjälper till att transportera bort fukta från sovsäcken. Skydden ger också ett extra isoleringslager emot kylan och kan även användas i tält när det är riktigt fuktigt.

Tvätta sovsäcken

Läs noga tvättråden på sovsäcken då det kan skilja lite åt beroende på märke och modell men oftast är det max 40°C som gäller och ett väldigt milt tvättmedel. Använd aldrig sköljmedel när du tvättar säcken.

Efter tvätten ska sovsäcken torka länge men framförallt bör du köra dunsovsäcken i en torktumlare på låg värme med några tennisbollar så dunen får tillbaka sin fina fluffiga form igen samt att dunet fördelas rätt i sovsäcken. Tennisbollarna behöver du inte lägga in i torktumlaren direkt utan du kan göra det på slutet när sovsäcken börjar blir färdig,

Syntetsovsäckar går oftast bra att bara hänga på tork och det är inte fel att även köra dessa direkt i torktumlaren.