Isoleringsmaterial

En av de vanligaste frågorna vi får in här på sovsäcken.nu är vilket typ av stoppningsmaterial som rekommenderas i en sovsäck och den frågan är väldigt svår att svara på då båda materialen har sina fördelar och nackdelar samt att det beror på hur du har tänkt använda sovsäcken.

Dun har varit det absolut bästa valet i många år bland vandrare men faktum är att syntetmaterialet är på god väg att bli minst lika bra som dun i många fall och utvecklingen går framåt hela tiden och syntet liknar nu dun på många sätt vilket gör det till ett väldigt intressant alternativ.

Värt att nämna är att ingen typ av sovsäck kan värma en person men med rätt typ av sovsäck går det att få ett klimat som inte är för varmt eller för kallt.

Det är viktigt att samspelet blir bra mellan kropp och sovsäcken.

Använder du dunsovsäck är det framförallt viktigt att du öppnar upp och vädrar sovsäcken ordentligt innan du packar ned den igen för att minimera fukten som kroppen har avgett under natten.

Dun

Många tror att dun bara är fjädrarna från en fågel men dun är faktiskt en typ av fjädervävnad som sitter direkt på fågelns hud och dunet har en väldigt liten vingpenna vilket skapar det lätta samt fluffiga dunet.

  • I dag är det fortfarande dunet som värmer bäst i förhållandet till sin vikt vilket då också gör att packningen blir lättare och mindre men syntetmaterial ligger inte långt borta. Dun har helt enkelt bättre isoleringsförmåga.
  • Dunsovsäckar är dyrare än syntetsovsäckar och så kommer det troligtvis alltid vara.
  • Dunet i sovsäcken är väldigt känslig emot fukta vilket betyder att om du ska vandra genom blötare områden så kan det vara en bättre idé att välja en syntetsovsäck. När dunet blir fuktigt tappar det också sin förmåga att hålla värmen bra så det är därför väldigt viktigt att du håller din sovsäck torr.
  • Förvaringen av dunsovsäck under långtidslagring ska sovsäcken helst vara uppackad då dunet ej mår bra av att vara packat hårt för länge.

Syntet

Syntetmaterialet är idag ganska så nära dun när det kommer till värmehållningen i alla fall när det kommer till lite dyrare sovsäckar. Om ett par år är det inte omöjligt att syntet blir minst lika bra som dun.

  • Syntetsovsäckar är billigare än dun och skötseln är inte lika omfattande som med dun.
  • Planerar du att vandra i lite våtare miljöer kan syntet vara det rätta valet då det inte alls är lika känsligt som dun. Ett exempel där syntetsovsäck passar bra är vid t.ex. paddling då det kommer ganska mycket fukta från vattnet men även då man tältar nära vattnet. Syntetmaterialet tappar inte sin isoleringsförmåga så drastiskt som dun gör vid fukta.
  • Syntet passar också bättre för de som är allergiska mot dun då det syntetiska inte alls framkallar någon allergireaktion.
  • Syntetsovsäckar väger mer och tar även lite mer plats i packningen.