FAQ

Varför finns det sovsäckar med både dragkedja på vänster sida samt höger sida att välja mellan?

Detta är en ganska fiffig funktion som många sovsäckstillverkare har börjat tillämpa mer och mer de senaste åren. Denna fiffiga funktion gör det möjligt att sätta ihop två sovsäckar av samma produkt för att ligga närmare sin kära partner. Det krävs oftast att de två sovsäckarna är av samma typ samt att det är en vänsterdragkedja respektive en högerdragkedja för att detta ska fungera. Ibland räcker det att det är av samma märke och samma längd för att detta ska fungera men det är långt ifrån en garanti och är du osäker bör du kontakta tillverkaren.


Går det bra att förvara sovsäcken nedpackad?

Allt är relativt men har du investerat i en lite dyrare sovsäck så ska försöka undvika att förvara sovsäcken nedpackad en längre tid. Fibrerna förstörs om de ligger komprimerade en längre tid och då tappar stoppningen mycket av sin isoleringsförmåga.

Sovsäckar ska helst förvaras hängandes likt en kavaj eller dylikt för att undvika skador så det kan vara värt att spara en plats i garderoben.


Kan jag köpa en billig sovsäck och sedan använda tjocka kläder för att hålla värmen bättre?

Detta är oftast en ganska dålig idé men det kan komma situationer då det kan krävas extra kläder om temperaturen faller under sovsäckens komforttemperatur men det är inget som bör göras under flera nätter.

Du vill helst ha så lite kläder som möjligt på dig när du ligger i en sovsäck för meningen är att sovsäcken ska transportera ut fukten genom sovsäcksväggarna men om du har tjocka kläder så stannar större delen av fukten kvar i sovsäcken vilket gör att isoleringsmaterialet tappar sina isoleringsegenskaper.

Fukt är din värsta fiende när det gäller sovsäckar och om du måste ha något varmare på dig i sovsäcken så försök använda dig ut av ett bra underställ då det andas bättre än andra tjockare kläder.


Vilken typ av sovsäck bör man välja till vandring?

Det är en mycket svår fråga att besvara men allt kommer ned till hur mycket plats samt vikt du kan undvara till din sovsäck men där finns även andra parametrar så som hur långt du ska vandra med mera. Ska du bara vandra väldigt korta sträckor kanske inte vikten är lika viktig medans om du skulle vandra väldigt långt i ett par dagar är vikten kolossalt viktig.

Desto längre du ska vandra desto mindre samt lättare sovsäck ska du ha och bästa alternativet när det är långt att vandra är helt klart en sovsäck med dun. Det är både lättare och tar mindre plats när den är nedpackad. Syntet har dock blivit mycket bättre de senaste åren så det kan vara värt att jämföra dessa två olika stoppningsmaterialen för utvecklingen går framåt hela tiden.


Vilken typ av sovsäck är den mest populära?

Vi skulle nog säga att 3-säsongssovsäcken är den mest populära sovsäcken idag då det lämpar sig bäst till våren, sommaren och hösten och de flesta av oss använder inte sovsäcken på vintern så fjärde säsongen behövs oftast inte förutom till personer som verkligen älskar att vandra på vintern.

3-säsongssovsäcken är helt klart den bästa allround-sovsäcken och mycket på grund av att man får ett bra spelrum / marginal i fall vädret skulle bli sämre på t.ex. sommaren eller att en planerad vandring blir tidigare eller senare på året då det är lite kallare.


När bör man undvika att använda en dunsovsäck?

Dunsovsäcken kan vara det bästa alternativet många gånger men det finns faktiskt områden där dunsovsäcken inte lämpar sig. Ett exempel kan vara till vandring i Skottland där det väldigt ofta regnar samt att marken är väldigt fuktig och då lämpar sig syntetisk stoppning sig bättre än dun. Dun är riktigt dåligt så fort det blir lite fuktigt och isoleringsegenskaperna blir rent ut sagt dåliga.

Andra ställen där dun inte lämpar sig är i t.ex. regnskogen, våtmarker med flera ställen där det är svårt att hålla fukta borta.


Vilket märke är det bästa alternativet?

Det finns inte direkt något märke som gör de absolut bästa sovsäckarna utan de flesta märken har sina starka respektive svaga sidor men märken som Fjällräven, Haglöfs, Marmot med flera gör väldigt bra sovsäckar överlag.

Om du endast har använt billigare sovsäckar från t.ex. billiga kina butiker på svenska marknaden så kommer du nog bli riktigt förvånad hur bra sovsäckar är från kända märken. Det är som natt och dag i jämförelse så gör dig en tjänst och investera i något som kommer hålla många år.


Vilken komforttemperatur på sovsäcken?

Det är flera parametrar som spelar roll kring vilken komforttemperatur som passar dig bäst t.ex. ska du funderar hur du kommer använda sovsäcken d.v.s. kommer du vandra och sova under bar himmel krävs det en bra komforttemperatur medans om du ska sova i tält går det bra med sämre komforttemperatur. Det är alltid bra att välja en sovsäck med lite lägre komforttemperatur än vad du kan tänkas behöva.

Hellre för varm än för kall då sovsäcken enkelt går att öppna och där genom justera temperaturen i sovsäcken. Sen finns det personer som är extra frusna och då kanske det behövs ännu bättre komforttemperatur så det är väldigt individuellt vad som fungerar bäst för dig men köp hellre en för varm sovsäck så du får lite felmarginal i fall vädret blir kallare än tänkt.


Vilken sovsäck till fjällvandringen?

Om du har planer på att fjällvandra någonstans i Skandinavien under sommaren rekommenderar vi alltid en sovsäck som har en komforttemperatur kring 0 grader och gärna lite lägre så där finns lite felmarginal. Speciellt fjället är utsatt för plötsliga väderomslag och det är inte helt ovanligt att nätterna blir riktigt kalla.

Det kan också vara en bra idé att investera i ett bra liggunderlag då mycket av kylan kommer underifrån och undvik att ligga i en grop så länge det inte blåser kraftigt då kyla / fukt sjunker.


Vika eller knöla sovsäck?

När det är dags att packa ned sovsäcken ska du aldrig vika eller rulla ihop sovsäcken då stoppningen kan fördelas eller dela upp sig på ett sådant sätt att stoppningen tappar sin isoleringsförmåga. Du ska helt enkelt knöla ned sovsäcken i sin lilla förvaringspåse vilket är även det enklaste sättet att packa ned den.